Basis beweegpatronen: de pull

Eén van de basis beweegpatronen is de ‘pull’, oftewel het naar je toe trekken. Je kunt bijvoorbeeld een elastiek horizontaal (van voor naar achter) naar je toe trekken of verticaal (van hoog naar laag). Ook kun je je eigen lichaamsgewicht ergens naartoe trekken, zoals bijvoorbeeld bij een optrekbeweging.

Pull bewegingen zijn belangrijk om te doen, voor iedereen! De spieren aan de voorkant van het lichaam (de ‘push’ spieren), worden in het hedendaagse leven vaak gebruikt. Denk aan computerwerk, autorijden, koken. Hierdoor kunnen deze spieren verkorten en spanning vasthouden. Deze verkorting aan de voorkant van je lichaam heeft effect op de spieren aan de achterzijde van je lichaam: zij worden zwakker en kunnen minder goed aangestuurd worden. Een disbalans in de spieren van het bovenlichaam kun je bijvoorbeeld zien aan ronde schouders en een ronde voorovergebogen houding. Door de spieren aan de achterkant van het lichaam te trainen verminder je de disbalans en verbeter je je houding. Nek-, schouder- en lage rugklachten kunnen hierdoor verminderen.

Waarom de pull beweging nog meer belangrijk is:

  1. Spier ontwikkeling:De trek bewegingen activeren meerdere spiergroepen tegelijk. Hierdoor worden deze spieren sterker, wat de kracht van het gehele bovenlichaam en de spiermassa in het bovenlichaam verbetert.
  2. Verbetering functionele kracht:Pull bewegingen komen in het dagelijkse leven veel voor. Denk aan het optillen of naar je toe trekken van voorwerpen, klimmen. Door dit bewegingspatroon te trainen zul je dagelijkse taken met minder moeite en meer effectiviteit uitvoeren.
  3. Versterking core:Veel pull oefeningen vereisen een juiste aanspanning van je core spieren om je lichaam te stabiliseren tijdens de oefening. Dit geldt met name voor de oefeningen met los material zoals dumbells, kettlebells en pulley. Hiermee verbeter je je algemene stabiliteit en balans.
  4. Sterke gewrichten en sterke botten:De ellebogen en schouders zijn gewrichten die veel gebruikt worden in het dagelijkse leven. Door de spieren rondom deze gewrichten te trainen, wordt de stabiliteit en sturing in deze gewrichten verbetert en ben je minder vatbaar voor blessures. Doordat je spieren aan je botten trekken tijdens weerstandstraining maak je, naast je spieren en pezen, ook je botten sterker.
  5. Verbeterde gripkracht: Als je weerstand naar je toe trekt, heb je een goede grip nodig. Door regelmatig pull oefeningen te doen verbeter je je gripkracht, waardoor je je sport en dagelijkse activiteiten met minder moeite kunt uitvoeren.
  6. Verhoging metabolisme: Bij de meeste pull oefeningen gebruik je grote spiergroepen. Je verbrandt calorieën tijdens je workout en kunt je spiermassa verhogen.

Met de pull bewegingen train je onder andere de brede rugspieren, de spieren tussen de schouderbladen, de achterkant van de schouders en de biceps. Daarnaast moeten ook je lange rugstrekkers en je buikspieren flink werken om een juiste houding te bewaren tijdens de oefeningen. Oefeningen die vallen onder een pull beweging zijn bent over row, lat pull down, seated row en pull up (optrekken). Kijk hier voor een overzicht van diverse pull bewegingen.

Personal trainer Leiderdorp