Het zijn onzekere tijden. De Corona problematiek heeft voor veel mensen ook psychische gevolgen zoals onzekerheid, angst en somberheid. Hoe ga jij om met dingen die je uit balans brengen? Veer je makkelijk terug of blijf je hangen in negatieve gevoelens en gedachten? Door je mentale veerkracht te vergroten ben je beter bestand tegen alle onrust en onzekerheden die in deze tijden op je af komen. Hoe? Met het toepassen van deze tips kom je al een heel eind.

Begin bij de basis.

Iedereen weet het wel, maar het blijkt vaak lastig om toe te passen: begin bij de basis voor een gezond lichaam én een gezonde geest. Dat betekent voldoende beweging, voldoende buitenlucht, genoeg slaap én volwaardige voeding. Laat die suikerhoudende voedingsmiddelen zoveel mogelijk staan, want deze zorgen voor lichamelijke én mentale pieken en dalen. Maak tijd voor een gezonde basis en neem dit op in je dagelijkse routine.

Zorg voor routine en structuur in je dagen.

Ritme geeft houvast. Dat geldt voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen. Zeker in onrustige tijden geeft een vaste routine rust. Als je thuis werkt, slaap dan niet uit, maar sta op dezelfde tijd op en gebruik de tijd die je normaal reist om een wandeling te maken. Doe dit ook als je klaar bent met je werk. Zo begin en sluit je je werkdag duidelijker af, heb je je beweging gehad en ben je lekker buiten geweest.

Zorg voor echte ontspanning.

Echte ontspanning, dus niet uren op je telefoon, op social media of eindeloos achter de TV zitten. Echte ontspanning krijg je door het aantal prikkels van buitenaf te verminderen. Ga sporten, mediteren, volg een yogales, luister naar muziek, of doe licht werk in de tuin of in huis. Sluit je even af voor de rest van de wereld en focus je alleen op jezelf en waar je mee bezig bent.

Laat los waar je geen invloed op hebt.

Je kunt je dagen doorkomen met je zorgen maken over de toekomst, maar hierdoor verandert er niets. Focus je op jezelf en en doe wat binnen jouw mogelijkheden ligt om kleine positieve veranderingen te maken in je dagelijkse leven. Als je het gevoel hebt dat je emoties en je gedachten je overspoelen, probeer eens methoden uit waarmee je kunt leren hier bewuster mee om te gaan, zoals bijvoorbeeld mindfulness of meditatie.

Wees dankbaar voor wat er is.

Er is minder mogelijk. Maar er zijn ook nog zoveel dingen die wél kunnen. Het kunnen waarderen van de kleine positieve dingen in je dagelijkse leven heeft een groter positief effect op je welbevinden dan die ene vakantie. Sta stil bij wat je hebt en wees daar dankbaar voor.

 

Personal trainer Leiderdorp